Minden, amit a dekorációs festőszalagokról tudni érdemes.

Írta: Tóth Ervin on . Beküldve: Szakmai információk, hírek

tesa logo

Németh Szabolcs úr, a tesa tape Kft. képviselője kérésünkre összealított egy ismertetőt, a festők, mázolók és a tapétázók állttal leggyakrabban használt festőszalagokról. Az ismertető segítségünkre lehet abban, hogy a munkánk során a legalkalmasabb takaró szalagokat használjuk annak érdekébe, hogy azok eltávolítása során ne érje meglepetés, kár a szakembereket. A jól megválasztott szalag biztos tapadást, könnyű eltávolítást, minőségi munkát biztosít. A megfelelő szalag eltávolításkor nem tépi le az alapfestéket, tapétát, így nem keletkezik kár a munkában.


A festőszalagok az egyik legrégebben gyártott és használt szalagok a ragasztószalag gyártás történetében. Az évek során több elnevezése is megjelent Magyarországon: volt papírszalag, maszkolószalag, tesaszalag és festőszalag.
Ha meghallja bármelyik elnevezést is az ember rögtön az alap beltéri festőszalag jut az eszébe, ami egy általános célú sok helyre használható papír hordozójú szalag.

tesa1   tesa2

Ezt a szalagot anno arra találták ki, hogy ajtó- és ablakkereteket takarjanak le vele beltéren, fóliát ragasszunk a megvédendő felületekre hogy festés közben ne legyen festékes. Azóta használják még asztalosok rögzítéshez, kötegeléshez, doboz záráshoz vagy takarófólia rögzítéséhez. Kíváló tulajdonsága, hogy nyom nélkül eltávolítható, ráírható és vizes bázisú vagy oldószeres festékekhez is használható viszont festett falra nem ragasztható és kültéren nem használható, mert „odaég" a felülethez. Minden tipusú felülethez, más- más munkához a megfelelő szalagot kell kiválasztani.

Kültérre

Ha kültéren dolgozunk vagy beltéren, ahol erős napsütés éri a felületet, olyan festőszalagot kell használnunk, ami bírja az UV sugárzást. A tesa kültéri kék szalagjai több héten keresztül is kint hagyhatók és utána nyom nélkül eltávolíthatók a sima felületekről.

tesa3  tesa4 

Érzékeny felületekre

A belső lakberendezési stílusok új irányaival együtt jöttek az egyre bonyolultabb falfestési megoldások (csíkos fal, kockás fal, többszínű falakon geometriai ábrák..stb.) amihez már kellett egy olyan szalag, ami odatapad a frissen festett falra, nem „pöndörödik" fel, bármilyen festéktípushoz használható, nyom nélkül eltávolítható az érzékeny felületről, vékony, de emellett erős szalag.
Több éves fejlesztéssel a tesa megalkotta a Sensitive festőszalagot, ami kifejezetten érzékeny felületekre használható (frissen festett fal vagy vékony papírtapéta).

A szalag rózsaszín színéről könnyen beazonosítható a boltokban.

tesa5   tesa6

Precíz festéshez

Vannak olyan munkák, ahol a precíz festékél képzés, a hosszú távú felhasználhatóság és a könnyű eltávolíthatóság elsődlegesen fontos. A tesa preciziós festőszalagot ennek jegyében fejlesztették ki.
A citromsárga színű szalag egy speciális japán technológiás papírral készül és egy olyan ragasztóanyaggal van megkenve, ami lehetővé teszi, hogy beltéren 5 hónapig fennmaradjon a szalag eltávolításkori rombolás nélkül.

tesa7  tesa8 

Nagy felületek maszkolása

Nagy felületek egyszerű és gyors letakarásához a legnagyobb segítség egy festőszalaggal kombinált takarófólia, amivel akár 2,6 m magas falakat vagy bútorokat is le lehet takarni. Ez a tesa Easy Cover!
A fólia elektrosztatikus, így odatapad a felülethez. Nem lebeg a fólia a szellőztetéskor keletkező húzat hatására és a takarítás is egyszerű. A tesa-nak van kültéri és beltéri verziója is a termékből:

 tesa9 tesa10 

tesa11  tesa12 

Ívtakarás

Boltívek kitakarásához, esetleg autó kerékjárati ívekhez vagy kreatív festéshez elengedhetetlen egy tesa ívtakaró szalag. Ez a szalag az erős kreppelés miatt akár 180 fokban is hajlítható és beltéren 7 napig fennhagyható.

tesa13 tesa14 

tesa15  tesa16 

Tippek és tudnivalók

• A szalagokat felhasználás előtt szobahőmérsékleten tároljuk naptól védett száraz helyen. A nem megfelelő körülmények
  károsíthatják a szalagot!

tesa17

• A szalagot +5 Celsius fok felett használjuk
• Csak száraz, por-, olaj, zsír- és egyéb szennyeződéstől mentes felületre ragasszuk fel a szalagot.

tesa18

• Ragasztás után simítsa rá a szalagot a felületre.
• Végezzen próbaragasztást! Egy 10 cm-es csíkot ragasszon fel a ragasztandó felületre és egy gyors tépéssel távolítsa el
  a szalagot, így képet kap a felület szilárdságáról.

A festőszalagot festés után azonnal távolítsa el! Ez különösen a latex festékeknél igaz!

Ha a megfelelő szalagot használja a megfelelő helyre, akkor a végeredmény olyan lesz, amilyet elképzelt.

Jó festést kíván a tesa tape Kft. csapata!