Néhány fontos alapszabály

Írta: Bohács Péter on . Beküldve: Szakmai információk, hírek

STYRO-BOND termékek mindenkinek?….kicsi logo PNG

 

Igen! Szakembernek, magánkivitelezőknek egyaránt.

A Szobafestő- Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület ajánlásával

Magyar temék, magyar gyártmány, magyar tulajdonos

Gipszes vakolatokról és glettekről.

 

Az utóbbi években egyre kedveltek és keresettebbek a felhasználók körében a megfizethető áru, kiváló minőségű STYRO-BOND termékek. Ezek közt is kiemelt helyet kaptak a cementes por alapú hidegburkolási-, valamint az alábbiakban felsorolt gipszes termékek legkorszerűbb termékcsaládja. 

 

 

 

 

A kiváló minőségű alapanyagok alkalmazásával, a több éves kutatás és fejlesztés eredményeként a STYRO-BOND gipszes glett család felzárkózott mára a hasonló piacvezető termékek mellé.

Gipszes vakolat használati előnyei: kiváló minőségű falfelület kivitelezése alacsony költség mellett. Ezek azok az előnyök, melyeknek köszönhetően egyre több híve van a gipszes vakolatoknak a felhasználók körében.  Az így készült falakat már nem feltétlen szükséges glettelni, - mint például a STYRO-BOND 6-30 mm egyrétegű gipszes vakolat esetében- végső felület száradás után festhető, tapétázható. Ezen kívül a gipsszel vakolt helyiségek egészségesebb és kellemesebb klímát biztosítanak.

A gipszes vakolat további előnyei közé sorolható az egyszerű kivitelezési technika, a jó hőszigetelő képesség, a kiváló tűzállóság és a természetes gipsz által nyújtott egészségre kedvező párakiegyenlítő hatás. Tökéletesen egyenes, sima és magas keménységű felületet biztosítanak festés, tapétázás alá. Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a hagyományos vakolatokkal összehasonlítva a kivitelezési idő rövidebb - ennek következtében költséghatékonyabb -, tehát nem véletlen, hogy nagy sikert ért el a beruházók és kivitelezők körében.

Az idő pénz….

A többrétegű cement-mész bázisú, hagyományos vakolóanyagok esetében egy 200 m2 alapterületű lakóépület, azaz kb. 700 m2 vakolandó felület kézi vagy gépi vakolása egy 4 fős brigád esetében legalább 10 napig tart.  3-4 hét elteltével, azaz a vakolat teljes száradást követően a gipszvakolathoz hasonló, jó minőségű felület kialakításához további simító glett felvitele szükséges. Megközelítőleg erre 5 napot kell szánni. További 3 nap elteltével lehet átcsiszolni és csak ezután lehet kialakítani a végső felületet (festés, burkolás stb.). Összességében a vakolás megkezdésétől számítva közel 45 nappal lehet kalkulálni.

Gipszes vakolat estében, ugyan ebben az épületben kézi vagy vakológép használatával a vakolás 5-6 napig tart. Ezután 10-14 nap kell a vakolat teljes száradásáig. 15-20 nap elteltével a falfelület festhető, tapétázható.

 

A kivitelezéshez néhány fontos alapszabály...

 

Hol alkalmazható?

A gipszvakolat alkalmazható 3% nedvességtartalmat meg nem haladó, égetett, mész-homok téglából, normál és habbetonból valamint cementkötésű faforgácslapból készült falakon és mennyezeteken, beltérben oldalfalon és mennyezeten. Általában nem ajánlott alkalmazásuk folyamatosan magas nedvességtartalmú helyiségekben, pl. fürdőszobában, uszodákban, épületek külső felületein valamint fa, fém és műanyag felületeken.

Ne feledkezzünk meg a frissen vakolt falfelület „kiszárításáról”

A vakolás befejezése nem jelenti azt, hogy a vakolt felület használatra kész. A szárítás nem igényel speciális beavatkozást, elegendő néhány alapelvet betartani. Az első napon kerülni kell a túl intenzív szellőztetést, óvni kell az erős és közvetlen napsugárzástól. Ekkor zajlik a gipszhabarcs hidratációjának befejező fázisa, ekkor alakulnak ki a molekulák közötti kötések és stabilizálódik a tapadás. A friss vakolat felületének túlzottan gyors nedvességvesztése károsan befolyásolhatja a vakolat használati tulajdonságait, akár repedések is keletkezhetnek. A második nappal kezdődően, szélesebbre nyithatjuk az ablakokat, hogy az intenzívebb szelőztetéssel megszabaduljunk a felesleges páratartalomtól. Ennek köszönhetően a vakolat már két hét elteltével alkalmas lesz a további munkálatokhoz, pl. festéshez, tapétázáshoz, csempézéshez.

 

Alapozás

A fal szívóképességét nagymértékben kiegyenlíthetjük és csökkenthetjük, ha STYRO-BOND O Univerzális mélyalapozót hordunk fel 1-2 rétegben a glettelést megelőzően. Elkerülhetjük vele a foltosodást, valamint könnyebbé válik a glett felvitele és eldolgozása, mivel nem „rántja” ki a fal az glettanyag nedvességtartalmát.

Bekeverés

A korszerű gipszes termékek, már nyomokban sem hasonlítanak a 70’-80’ évek gipsz - CMC ragasztó „koncepciójára”. A mai elvárások egy glettel kapcsolatban sokkal összetettebb, gondolunk itt a megfelelő, gyárilag szabályozott nyitott időre, a krémes és csomómentes állagra, tapadó és nyomószilárdságra, nem utolsó sorban a csiszolhatóságra, stb. Egy glett tulajdonságait a jó minőségű gipszen kívül, számtalan por alapú segédanyag biztosítja. A termék nyitott idejét negatívan befolyásolja, ha a bekeveréshez használt vödör és a keverő szerszám nem patyolat tiszta és langyos, esetleg meleg vizet használunk. A szakemberek több bekeverési technikát alkalmaznak, de pl. a STYRO-BOND SW 0-10 mm glett esetében javasolt az egységnyi tiszta hideg vízbe kézzel beleszitálni a poranyagot úgy, hogy a víz éppen ellepje. Ezt követően 7-10 percig „áztatjuk”, pihentetjük, –azért, hogy hidratálódni tudjanak a gipszhez adagolt poralakú modifikátorok- majd keverőszáras fúrógéppel alacsony fordulaton csomómentes, homogén masszává keverjük. Amennyiben az áztatást vagy a pihentetést kihagyjuk, csomós lehet az anyag és a nyitott idő is drasztikusan csökkenhet.

Amit a tapétázás elkezdése előtt nem árt tudni:

A mai tapéták általában vastagabb és erősebb papírréteggel, vagy vlies (gyapjúrostos, mérettartó) hordozóalappal készülnek. A mintafelületük többnyire zárt pólusú anyagból, többnyire vinyl réteggel mintázott.

Minden esetben számításba kell venni, hogy a gipsz, amiből a glett készül nagy nedvességfelvevő képességű. A nedvességfelvétel pedig duzzadással, halmazállapot változással jár. Amennyiben a tapéta felkerül a gipszes felületre, és sok nedvességet tartalmaz a ragasztó, akkor mivel a tapéta a légtér felé nem képes a nedvességet elpárologtatni akkor a sok nedvesség hatására a gipszfelület megduzzadhat, és hólyagosodás formájában elválhat a faltól, vagy a tapétától. Ezt a fizikai folyamatot mindig figyelembe kell venni vinyl tapéták ragasztásakor. Ez érvényes lehet bármely más gyártó gipszes glettjére is. Elsőnek tisztában kell lenni azzal, hogy milyen tapétát vásárol a megrendelő, és annak függvényében kell a megfelelő anyagok kiválasztásával meghatározni a technológiai folyamatot.

A STYRO-Bond termékek használata esetén, amennyiben papír alapú tapétát szándékozunk felragasztani, egy erősebb makulatúra sok nedvességet tud elvonni a gipszes felülettől, és így egy kevés nedvességgel rendelkező tapétaragasztó használata mellett elkerülhető a gipsz megduzzadása. Ugyan ez vonatkozik a gyapjúrostos vinyl tapétákra is.

A STYRO-BOND termékek között, azonban találhatók olyan glettek is, amelyek az adalékanyaguknál fogva kevésbé érzékenyek a nedvességre, vagy több nedvességet tudnak magukba fogadni halmazállapot változás nélkül.

Ilyen lehet például a STYRO-BOND 3-40 mm Vastagvakolat és a STYRO-BOND 6-30 mm egyrétegű Vastagvakolat.

Ezeknek az anyagoknak a technikai leírásából is kiderül, hogy alkalmasak a tapéták fogadására, azonban ezeknél is célszerű kevesebb nedvességtartalmú, és inkább nagyobb műgyantatartalmú tapétaragasztót használni. Ilyen ragasztó például a Metylan Secura, a Metylan, a Metylan folyékony tapétaragasztó koncentrátum. vagy a Metylan Üvegszövet és Textiltapéta ragasztó. 

A megfelelő segédanyagok és ragasztók használatával a STYRO-BOND glettekre nagy biztonsággal ragaszthatóak a különféle tapéták.

Tárolás

A bontott zsákban maradt fel nem használt gipszes anyagot óvni kell a nedvességtől, a zsák száját szorosan tekerjük össze és az egész zsákot helyezzük egy nylon zsákba, a száját pedig kössük be. Amennyiben nem így járunk el, abban az esetben a helyiség páratartalmából képes jelentős mennyiséget magába szívni, ami megint csak a későbbi bekeverés utáni nyitott időt drasztikusan lecsökkentheti. Amennyiben légmentesen csomagoljuk el, nagy az esélye, hogy a szavatosság idő lejárta után is még jó ideig felhasználható

STYRO-BOND GIPSZALAPÚ TERMÉKEK

A piacon lévő gipszes termékek egyik legkorszerűbb családja a STYRO-BOND termékcsalád

STYRO-BOND Gipszkartonrag új

 

 

       STYRO-BOND Gipszkarton Ragasztó 
Gipszkarton lapok, egyéb vegyes lemezek ragasztására tégla- és betonfalra,függőleges  felületre.  mélyalapozása alapkövetelmény,  de nem árt, ha a gipszkarton  ragasztandó oldalát is lekezeljük.

 

 

 

 0-3 új                                   

STYRO-BOND 0-3 mm Glett


Vékony barkács glett, tükörsima felület érhető el

vele 3 mm vastagságig. 

 STYRO-BOND 3-6 mm új  
STYRO-BOND 3-6 mm Vékonyvakolat

Kiválóan alkalmazható kisebb felületi egyenetlenségek javítására, tégla és vasbeton falak vékonyvakolására 3-6 mm vastagságig. A megkötött felület, repedés és zsugorodásmentes lesz.
 STYRO-BOND SW 0-10 mm új   

 STYRO-BOND SW 0-10 mm Vékonyvakolat

 

Egyedülállóan magas minőségű, extra fehérségű glettelő gipsz új és régi falak, mennyezetek, beton, pórusbeton, tégla és vakolt felületek vékonyvakolására, glettelésére. Nem apad, nem reped. Gipszkarton lapok hézagolására és glettelésére is alkalmas. 
Egy nap alatt, akár többször is átglettelhető, - glettelés után, ha kell - rövid időn belül belejavítható, nem „gyűrődik”.
Erős tapadás jellemzi, kiválóan csiszolható festhető, tapétázható könnyű és nehéz tapétákkal is.
Természetesen a tapétaragasztó kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy alacsony víztartalmú diszperziós fajtákat alkalmazzunk. Nyitott idő min. 70 perc, de a fentebb említett bekeverési technikával akár a 100 percet is meghaladja.
 

 STYRO-BOND 3-40 gipszes vakolat új

  

STYRO-BOND 3-40 mm Vastagvakolat
 
Kiválóan alkalmas beton, pórusbeton,tégla és egyéb felületek vakolására. Kötés- és tapadásjavító adalékokat tartalmaz, ezáltal teljes kötés után zsugorodás-és repedésmentes felületet kapunk. Egy rétegben felhordható 3-40 mm vastagságig. A STYRO-BOND 3-40 mm gipszes vakolat tégla, illetve betonfelületek, falak és mennyezetek kézi vakolására ajánlott.
Alkalmazható normál páratartalmú elyiségekben, bele értve a konyhát és a fürdőszobát is. 
Felhordása megegyezik a hasonló vastagvakolatokéval. Kiváló páraáteresztő képességű, sima, kemény, repedésmentes felület jellemzi, a továbbiakban igény szerint glettelhető,vagy közvetlenül festhető, tapétázható, burkolható.
A vakolatréteg hő- és hangszigetelés szempontjából is előnyös paraméterek jellemzik, továbbá nem éghető. 
Amennyiben csempézni szeretnénk az alap vakolatra, abban az esetben             a burkolandó vakolat felületét szivacsos simítóval "durvára" kell dörzsölni. így képezünk tökéletes felületet megfelelő tapadás elérése érdekében.
 
 STYRO-BOND 6-30 mm új  

  STYRO-BOND 6-30 mm egyrétegű vastagvakolat

 

Kiválóan alkalmas beton, pórusbeton, tégla és egyéb felületek vakolására. Egy rétegben felhordható legfeljebb 30 mm vastagságig.Hagyományos módon durvára hagyott felületet         átgletteljük, vagy a vakolt felület „bemattulása” után a felületet bő vizes szivaccsal felhabosítjuk,majd egy 60-as lepkével lehúzzuk.  Így utólagos glettelés nélkül is teljesen sima, repedésmentes felület alakítható ki. Teljes kötés után festhető,   tapétázható. A kész vakolat magas kopásállóságú és keménységű, középületek, nagy igénybevételű helyiségek falainak vakolására alkalmas. Teljes kötés után csempézhető

 

STYRO-BOND termékek megvásárolhatók a Horváth-Gipsz Kft. a STYRO-BOND márkakereskedésekben és a  festékboltokban.
Elérhetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. , www.horvath-gipsz.hu