Vinyl tapéta

Írta: Super User on . Beküldve: Szakmai információk, hírek

A vinyl falburkolatok:
Felületi tulajdonságaik miatt különösen strapabíróak, mosás-és tisztításállóak.
Azt, hogy mire kell figyelemmel lenni ennek a speciális tapétafajtának a megmunkálásánál, a német Malerblatt festőújság tapétázó sorozata szakemberének, Lothar Steinbrecher úrnak a véleményét is figyelembe vettük.

 A vinyl tapétáknál papír szolgál a vinylréteg hordozójaként. Újabban vlies hordozójú vinyl tapéta is forgalomba kerül, de ezekről egy későbbi alkalommal beszélünk majd.A papír és a vinyl erősen kötődik egymáshoz. A színoldal nyomott, sima vagy dombormintás. A vinyltapéták tulajdonságaik szerint a külső hatásoknak igen ellenálló, dörzsálló, könnyen tisztítható felülettel rendelkeznek. Még az erős szennyeződések is viszonylag könnyen eltávolíthatóak róluk. A vinyltapéták a DIN 4102 szabványnak megfelelően nehezen gyúlékonyak (B1). Későbbi felújítás esetén a felső vinyl réteg több tapéta esetén leválaszthatók, vagyis a vinylfólia szárazon lehúzható és a visszamaradó papírréteg a következő tapétázáshoz makulatúraként szolgál. Ez természetesen csak abban az esetben áll fenn, amennyiben a gyártó által előírt tapétaragasztót és megfelelő technológiát alkalmazunk.


Alaphelyzet az, hogy a makulatúra felragasztására szolgáló ragasztó nem lehet gyengébb a tapéta ragasztásához használt ragasztónál. A vinyl tapétákra is érvényes azon alapelv,hogy az alapnak szilárdnak, tisztának, száraznak, pormentesnek és simának kell lennie. A durva vakolattal ellátott felületeket jó minőségű kész glettanyaggal simítsuk.

CT 29 CT126      CT127                                                                                                             

Cement alapú, szürke                        Gipsz alapú enyhén krémes színű                   Hófehér fehércement alapú

 

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy a vinyl tapéta esetén megfelelő gondossággal járjunk el a glett kiválasztásánál!

Az alap előkészítése:
A nedvszívó alapokat gondosan alapozni kell. A falon hagyott golyóstoll-, tintaceruza-, anilinfesték-, zsírkréta-, valamint nikotinnyomokat el kell távolítani. A régi olaj- és lakkfestékes alapokat tapétázás előtt alaposan fel kell érdesíteni, majd a felület egyenetlenségeit kijavítani.
Ezt követően tekercsmakulatúrát ajánlatos felragasztani. Ehhez normál, vagy speciál ragasztót használunk amelyhez célszerű kb. 20 százalék diszperziós ragasztót hozzákeverni. Kaphatóak a kereskedelemben olyan ragasztók is, amelyek nagy műgyanta tartalommal rendelkeznek. Ilyem például a Metylan Direct, Metylan Secura, valamint a diszperziós Metylan Üvegszövetés Textiltapéta ragasztó. melyek minden szaküzletben beszerezhetők.
Párás, helyiségekben nehasználjunk normál ragasztókat a makulatúra felragasztásához,mert az alaptapétának is ellenállónak kell lennie a párás környezethez. Ebben az esetben célszerű a Vlies, vagyis mérettartó rostszálas tapétát használni.Alaphelyzetnek tekinthető, hogy minden olyan papír alapútapéta alá, amelyeket egymás mellé helyezve ragasztunk afalfelületre, alaptapéta ( makulatúra ) felragasztása szükséges.
Különösen fontos ez az átfesthető tapéták alá, mivel ezt a fajta tapétát több esetben is éri nedvesség a többszöriátfestések során, amely minden esetben egy lehetőség a leválásra.

Metylan alapozó        Metylan tapétaragasztók     

Metylan alapozó, és ragasztók, mindenfajta tapéták ragasztásához.

 http://www.metylan.hu/tapetaragasztok

A ragasztó felhordása:
Az alacsony vízpára-áteresztő képesség miatt a vinyl tapétákat 1:20 hígításban speciális tapétaragasztóval ragasztjuk (egy 200 g-os csomag 4 liter vízhez). Minden esetben tartsuk be a gyártó által előírt keverési arányt! A tapétaragasztó hígításával hatványozottan csökken a ragasztó ragasztóereje.
Gyengén nedvszívó alapok esetén kb. 20 százalék diszperziós ragasztó hozzáadása ajánlatos. Gyengén nedvszívó alapnak érthetjük például egy hideg betonfelületet, amelyet esetleg még a rozsdafoltok szigetelése érdekében valamilyen olajfestékkel izoláltak. A diszperzió elősegíti a tapéta kezdeti tapadását, és csökkenti a tapéta felgöndörödését a szélek mentén.
Nagyon fontos a ragasztó és a víz keverési aránya, mert ennek nem megfelelő alkalmazásából adódhatnak technikai nehézségek.Pl: Amennyiben a falfelületre előzőleg polisztirol hőszigetelő tapétát helyeztek fel, és erre kerül fel a vinyl tapéta, úgy vigyázni kell a ragasztó tapétára felhordott mennyisége ne legyen több, mint amennyit a felület megkíván.

A sok, vagy hígabb ragasztó sok nedvességet tartalmaz.
Ez a nedvesség csak nagyon lassan tud eltávozni, mert a tapéta vinyl felülete lezárja a nedvesség útját kifele, és a hőszigetelő tapéta, pedig a fal fele nem engedi könnyedén távozni a nedvességet. Ilyen esetben napokig is nedves lehet a tapétaragasztó, ami nem tesz jót a tapétának. Majdnem úgy viselkedik, mintha két műanyag fólia között lenne a ragasztó.

Megjegyzem, hogy a festékgyárak ezt a tulajdonságot használják fel akkor, amikor a fatapaszok tetejére fóliát tesznek, nehogy beszáradjon a tapasz.
Ugyanez a hatás keletkezhet akkor is, amikor télen a lehűlt falakra tapétázunk. A tapéta bontásánál nagy mennyiségű tapétaoldó folyadékot használunk, majd a glettelésnél és az alapozásnál még hordunk a felületre nedvességet, és a fal telítődik párával. Ilyenkor még fűtés és szellőztetés esetén is lassan távozik a falból a nedvesség, és ha ilyen felületre ragasztjuk a makulatúrát és a tapétát, akkor a vinyl réteg megakadályozza a felületi száradást. A vakolat felé kénytelen távozni a nedvesség, ami elég lassú folyamat. Ez idő alatt, ha a simítóréteg gipsz alapú, úgy érzékeny a hosszú nedvességre. Ez esetben a gipsz mivel erősen nedvszívó, nedvesség hatására térfogata megnövekszik, felhólyagzik a tapéta alatt, és ez már nem javítható. Újra kell végezni az egész tapétázást. 
Erre azért tértem ki ilyen hosszan, mert ebbe a hibába nagy tapasztalattal rendelkező festőmesterek is beleestek.
Célszerű olyan glettet használni, amely kevésbé érzékeny a nedvességre. Természetesen márkaneveket nem írok,de a szaküzletek eladói készségesen segítenek a megfelelő glettanyag kiválasztásában.
Elterjedt szokás, hogy nem tapétaragasztáshoz kifejlesztett diszperziókat kevernek a ragasztóba. Ez hiba, mert csemperagasztó, vagy valamilyen más diszperzió nem tudja biztosítani a papír megfelelő csúsztatását. Az ilyen ragasztók általában tartalmaznak valamilyen szemcséket, és ez meglátszik a megszáradt tapétán, mert átdomborodik. A tapétázáshoz kifejlesztett diszperziós ragasztó speciális tapétaragasztóhoz történő keverésével egyrészt nő a ragasztóerő, a kezdeti tapadás, másrészt nagyobb annak a valószínűsége, hogy a vinylfólia későbbi lehúzásakor a visszamaradó makulatúrapapír jobban tapad az alapra, nem szakad le és alkalmas a következőtapéta fogadására.

Olyan papíralapú vinyltapéták alá, amelyek levágott csíkjait egymás mellé illesztjük, kötelező az alaptapéta (makulatúra) ragasztása.

A makulatúrákról egy későbbi cikkben tárgyalunk.

A tapétacsíkot, a ragasztó felhordását követően összehajtjuk1/3-2/3 arányban, és újból lazán feltekerjük, hogy ez által elkerüljük az öt-tíz perces pihentetési idő alatti csíkszélek felpöndörödését és kiszáradását. Erre azért fontos figyelni, mert az összehajtott tapéta a nedves ragasztó hatására megduzzad, azonban a mintás vinyl réteg nem. A papír kitágul, a vinyl nem és bimetál módjára kifele fordul puhítás közben. Ekkor a szabadon a levegővel érintkező tapéta belsőről elpárolog a nedvesség és kevésbé puhul meg, mint a tapéta közepe, és keményebb, kevésbé duzzadt ezen a helyen a tapéta, mint a közepénél. Amikor a falra kerül a tapéta, és elsimítjuk, akkor alá kerül a szélekhez a ragasztó és ekkor kezd tovább duzzadni, ami kifele fordítja a tapéta széleket. 
Amennyiben ezt szélhenger segítségével szeretnénk megszüntetni és a falhoz préseljük a tapéta széleket, úgy azt a kevés ragasztót is kipréseljük a tapéta alól, aminek a dolga lenne a ragasztás. 
Ennek elkerülése végett célszerű a tapétát bekenni ragasztóval, majd összehajtani 1/3-2/3 arányban, majd feltekerni. Ebben az esetben a tapéta széle puhítás idején nem tud kipöndörödni és ugyan olyan mértékben puhul meg, mint a közepe.
Nyári melegben ajánlatos a ragasztóval bekent, feltekert tapétacsíkokat egy tiszta fólia zsákban puhítani, az egyenletes puhulás érdekében. Amennyiben így járunk el, és diszperzióval erősített ragasztóval ragasztunk, a tapétacsíkok nem válnak fel, és az erős és gyorsabb ragasztó megkötése miatt az illesztések sem húzódnak szét, és nem lesz hézag az egyébként helyesen illesztett tapéták között. Természetesen a diszperzió hozzáadása nélkül is lehet megfelelő ragasztóval helyesen ragasztani, azonban mostanában olyan sok nehéz és még nehezebb, drágábbnál drágább tapéta van forgalomban, hogy célszerű kissé a körülményekhez igazítani a ragasztó tulajdonságait. Erre szolgál a tapétaragasztó diszperzió. 

A tapéta kísérőcédulája az áztatási időre,  álltalánosan csak egy átlag időt határoz meg, ami 5-15perc. Hogy miely felületre, mely helyi adottságokra milyen áztatási, puhítási időt alkalmazunk, azt mindig az adott körülmények határozzák meg. Ennek a megállapítása a szakember dolga. Ez függ a helyi hőmérséklettől, páratartalmaktól, és a tapétaragasztó típusától. A tapétázás megkezdésekor minden esetben próbaragasztást célszerű alkalmazni. 

A tapétázás:
A vinyl tapétákat tapétázó kefével, (spalirkefe), szivacsgumi hengerrel vagy tapétázó spatulával simítjuk fel. A fal és a mennyezet végződésénél a levágáshoz vágókés és vonalzó a megfelelő eszköz.
Minden vinyltapétát a szélekhez illesztve ragasztunk. A légbuborékokat a felsimításnál a műanyag spatulával eleve elkerülhetjük. Azokat az átfedéses illesztéseket, ahol a papír hátoldal a vinyl színoldalra kerül, mint pl. belső és külső sarkoknál vagy ablakmélyedéseknél, tisztán diszperziós szélragasztóval a következőképpen kell felragasztani: Először a ráhagyást kb. két centiméteren a belső sarok mögé vagy a külső sarkon átvezetve ragasztjuk. Erre a sarok köré felragasztott csíkra diszperziós ragasztót, úgynevezett szélragasztót hordunk fel a tubusból. Csak ezután tapétázzuk a következő csíkot átfedéssel. 
A ráhagyásra történő felsimítás előtt a felesleges speciális tapétaragasztót a tapéta széléről a hüvelyk- és mutatóujjunkat végighúzva távolítjuk el a csík szélénekhátoldaláról. A tisztán diszperziós ragasztóval történő ragasztás által az átfedés igen erősen tapad. A kipréselt ragasztófelesleget szivaccsal és tiszta vízzel azonnal alaposan el kell távolítani.

   Gipsz a vinyil alatt1   gipsz  a vinyil alatt  Gipsz alapú glett a vinyl alatt          

A cikkben bemutatott képek érzékeltetik, hogy miként viselkedik a tapéta és a glett amikor nem tud időben eltávozni a nedvesség a tapéta és a tapétázandó felület közül.A tapéta felhólyagosodik, a glett megduzzadása miatt.
A megoldás: 
Megfelelő glett, megfelelő tapétaragasztó kiválasztása, makulatúra használata. A még nedves felületeket (amit esetleg tapintással nem érzékelünk) nem szabad vinyl tapétával tapétázni. Célszerű egy készülékkel nedvességmérést végezni a hibák elkerülése végett. Végezetül vegyük figyelembe, hogy két egyforma tapéta nincs, mint ahogy két egyforma felület, sőt időjárás sincs.
EZEK PEDIG MIND BEFOLYÁSOLJÁK A TAPÉTA RAGASZTÁSÁT. 
Azt, hogy milyen tapétaragasztóval ragasszuk a tapétát, azt a festőmester döntse el, nem pedig a kereskedő! A kereskedő, ha elad nekünk tapétát és ragasztót, akkor jól végezte a dolgát, mert neki el kell adni. A festőmesternek pedig a tapétához, és a körülményekhez, valamint az alapfelülethez kell megválasztani a ragasztó típusát, esetleg diszperzió hozzáadásával egy Speciális ragasztót kell készítenie.
Előbb válasszunk tapétát, majd ennek függvényében a glettet, és a technológiát.

  Andiéknál Andiéknál 3 Andiéknál 2

Gyerekszoba vinyil tapétával

Szabó sándor a Lipcsei versenyen                Csaba és Zsolt                                           

Szabó Sándor                                       Szabó Zsolt Balázs

Fiatal kollégák, akik nagy biztonsággal tudják ragasztani a vinyl tapétákat.

 http://www.skillshungary.hu/index.php?modul=main&func=hirek&id=158

Akik felkészítették: Csáki Csaba  és Horváth József  http://trilak.hu/euroskills-2012-belgium

Tóth Ervin SZMTOI