Nyomtatás

Élen a minőségi, befejező glettelésben

Írta: Zalavári András on . Beküldve: Szakmai információk, hírek

Tisztelt Kollégák!

Zalavári András, a Henkel Magyarország Kft. műszaki oktató és szaktanácsadója rendelkezésünkre bocsájtotta a Henkel által forgalmazott glettek ismertetését, leírását. http://www.ceresit.hu/

Több kolléga már találkozott ezekkel az anyagokkal, és igazán elismerően nyilatkoztak az anyagok felhasználhatóságáról és minőségéről.

Most mi is a figyelmetekbe ajánljuk. Érdemes kipróbálni, mert a minőségi munkák terén igen alkalmasak a felhasználásra.
Felhívnánk a figyelmet a fehércement alapú glettre, mert a vinyl tapéták ragasztása alkalmával köztudott , hogy célszerű kerülni a gipsz alapú glettek alkalmazását.
 
A képek festés előtt, a kész glettelést mutatják!

CT 127 a falon     CT 127 A falon1  CT127

A különféle felületképző anyagok, tapéták, festékek, bevonatok minőségének megítélését a felragasztás, ill. felhordás után, nagyban befolyásolja az, hogy a ráeső surló fény milyen mértékben „hívja elő” az alapfelület egyenetlenségeit, hibáit.
Az alapfelület kialakítása során ezért ajánlott alkalmas glettelő anyagot választani, a végleges használat szerinti fényviszonyokat biztosítani, és természetesen a kivitelezés szabályait betartani.
Kedvezőtlen esetben a megmaradó barázdákat, sorjákat egy közepesen vagy durván struktúrált tapéta, vagy festékbevonat sem rejti el, nem beszélve a fényezéssel ellátott sima vagy struktúrált tapétákat (pl. selyem-, fém-, viniltapéták), vagy lazúrokat, bevonatokat, amelyek kiváló minőségű alapfelületet követelnek meg.
fal

 

Az alapfelület minőségét gyakran szubjektív szempontok szerint értékelik. A munka elvárt színvonalának behatárolásában csak olyan kifejezések adnak támpontot mint pl. a „festésre kész”, „festésre előkészített” vagy a „felületkész” meghatározások. Ezek azonban vitás esetekben az objektív minősítésre nem alkalmasak.

A szabványok 4 fokozatban határozzák meg az adott technológiával elérhető, síktűrésre, simaságra vonatkozó minőségi szinteket:

alapglettelés – Q1, normál glettelés – Q2, speciális glettelés – Q3, különleges glettelés – Q4.

A Henkel Magyarország Kft. a legmagasabb minőségi igények figyelembevételével forgalomba hozta a Ceresit CT 127 fehér cement kötőanyagú glettanyagot (0-2 mm), amely kiválóan alkalmas vakolt és gipszkarton felületek fedő glettelésére. Önmagában, festés nélkül is tartós és esztétikus felületet biztosít. Átfesthető diszperziós vagy ásványi pigmenteket tartalmazó festékkel.

A kivitelezők minden fontos szempontja szerint (átglettelhetőség, bedolgozhatósági idő, simaság, fehérség, csiszolhatóság, szilárdság) kiváló teljesítményt nyújt, és ebben megerősítettek partnereink pozitív visszajelzései is: „Ezt használni kell!”– hangzott az általános vélemény egy kb. 250 festő részvételével lezajlott partnertalálkozó alkalmával.

A kivitelezők kényelmét szolgálja az is, hogy a bekeverést követően hosszú ideig felhasználható
(egy fél munkanap) és jó darabig megengedi az elkészült felület utólagos korrekcióját, a „belejavítást”.

Alkalmazásával a korábban említett, Q4-es minőségi szint, azaz különleges glettelés érhető el.

                                        CT127                                                                       

Hasonló, beltéri felhasználásra alkalmas termékünk, de gipsz kötőanyaggal a Ceresit CT 126glettanyag. 2-10 mm rétegvastagságban alkalmazható, kiváló réskitöltő képességgel bír (hézagerősítő csíkkal), gipszkarton lapok rögzítésénél is szóba jöhet.  Könnyen simítható, és „nedves a nedvesre” technológiával is felhordható (kb. 45-60 perc elteltével). A kész felület sima, csiszolható, festhető és tapétázható. Alkalmazásával akár a Q3-as minőségi szint is biztosítható. 

 CT126

Jól alkalmazható termék a Ceresit CT 29 TINCI cementkötésű réskitöltő glettanyag, vakolati hibák javítására 3-10 mm rétegvastagságban. Szerelési munkák után visszamaradt lyukak és hézagok kitöltésére és vakolati egyenetlenségek megszüntetésére jó választás. A repedésmentes felületet a szálerősítés garantálja.

A felsorolt termékek kiválóan alkalmazhatóak akár szárazépítési-technológiáról, akár falazatok, ill. vakolatok felületképzéséről van szó. Mindegyik termék páraáteresztő tulajdonságú, és hozzájárul az egészséges beltéri klíma megteremtéséhez.

 CT 29

A témában figyelmébe ajánljuk az ÉVOSZ Szárazépítő Tagozat, Útmutatások és irányelvek gipszkarton lapok glettelésére és felületképzésére c. kiadványát.