Nyomtatás

2013 Szent Lukács nap Békéscsabán

Írta: Tóth Ervin on . Beküldve: Arhívum

templom eltt

 

 

2013. október 19-én is a hagyományokhoz híven, ismét megrendeztük a Szent Lukács napi megemlékezésünket.

 

Békéscsaba Római Katolikus templom

  

 

 

 

Szent Lukács evangélista a Római tartózkodása idején írta meg az evangéliumát,   egy ismerősének, Teofilnak ajánlva. A mű megírásához mindennek alaposan   utánajárt, pontosan megjelenítve az abban leírtakat. Nagyon sok olyan eseményt   észletesen is megírva, szinte lerajzolva, ami máshol nem található.

  A történetek szerint nem csak írt, hanem festett és orvosi tevékenységet is   végzett. Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában Valamint Loretóban olyan   Szűz Mária képet, illetve szobrot őriznek, amelyet Lukács festett, illetve faragott. A   középkorban a festők védőszentjükké választották., ezért a festők céhét Lukács-céhnek is nevezték.  A Szobafestő- Mázoló- Tapétázó Országos Ipartestület a történelmi hagyományokat folytatva 2000 évtől ünnepi keretek között megemlékezik Szent Lukács evangélistáról. Ebből az alkalomból osztjuk ki minden évben az arra érdemes személyeknek az Ipartestületünk által alapított Scholtz Róbert emlékplakettet, és oklevelet.

A képen a Szlovák Ipartestület elnöke köt a zászlónkra emlékszalagot

Ezt az elismerést azok kapják, akik a szakma kiemelkedő személyiségei, szakmájukat magas fokon művelik, valamint azok, akik éveken keresztül sokat tettek azért, hogy a szakmában tevékenykedők felkészültebben végezhessék a munkájukat.

2013 évben Lencsés Zsolt festőművészneknek és Zalavári Andrásnak ítélte oda Ipartestületünk elnöksége ezt a kitüntetést a tagságunk megbízásából.

Lencsés Zsolt a művészeti munkája elismeréseként, Zalavári András, pedig az oktatásban kifejtett tevékenységéért érdemelte ki elismerésünket.

Az egyházi megemlékezést a békéscsabai Római Katolikus templomban tartottuk, majd az Evangélikus templomban egy rövid ismertető után orgonamuzsikát hallgattunk. A városháza megtekintése után egy városnézésen vettünk részt. Természetesen, ha már a kolbász fővárosában jártunk, nem maradhatott ki a kolbász vacsora sem. Pénteki napon pedig a pálinkafőzés rejtelmeit kutattuk egy kis kóstolóval egybekötve.

Kollégáink részére az alábbi linkekre kattintva érhetőek el a megemlékezésen és a rendezvényeken készült képek. 

 http://sztl.ruthart.fotoalbum.hu/ 

Szt. Lukács Békéscsa

 http://bekescsaba.piktorka2.fotoalbum.hu 

T.E. SZMTOI