Hogyan válasszunk pneumatikus festékszórót?

Írta: Super User.

A pneumatikus szórópisztolyokkal leginkább festeni és lakkozni tudsz gyorsan és hatékonyan. Mivel sűrített levegővel működnek, ezért nincsen bennük elektromos alkatrész, amely így elromlani sem tud. Mindössze egy kompresszorra, néhány kiegészítő elemre és egy, a hobbi kategóriában is profinak számító szórópisztolyra van szükséged.Rengeteg buktatója van a használatának, de sok gyakorlással belőled is igazi profi szóró válhat. Ismerj meg néhány támpontot mindehhez.

Alsó vagy felsőtartályosat válassz? Az attól függ, mennyi folyadékot szeretnél egyszerre kifújni: a felsőtartályos szórópisztolyok tartálya kisebb, így többnyire kisebb munkadarabok lefújására alkalmas. Az alsótartályosok nagyobb felületek –például falak– beszórására alkalmasabb.

Nyomás: alacsonyabb nyomás mellett jelentős festék-megtakarítás és szebb szórási kép érhető el. Válasszon olyan szórópisztolyt, amely képes erre.

Körülmények: fontos, hogy mekkora tárgyakat szeretnél lefújni. Ökölszabály, hogy minél nagyobb, annál nagyobb fúvókát érdemes használni. Kisebb méretű fúvókával több sávban kell szórnia, de aprólékosabb munkát is el lehet végezni.

Festék konzisztencia: nagyon fontos, hogy a szórandó anyag a megfelelő sűrűségű és állagú legyen. A hígabb anyagokhoz elegendő lehet a kisebb nyomás, a sűrűbbek azonban megkövetelhetik a nagyobbat. Ügyelj arra, hogy mindig csomómentes legyen a betöltött anyag, nehogy elduguljon a fúvóka. Célszerű nyomásmérővel ellátott kompresszort használni, így ki tudod tapasztalni az ideális beállítást.

Legyen folyamatos a levegő ellátása, különben a festékszóró „köpködni” fog. Ettől egyenetlenné válhat a felület: van, ahová több, van, ahová kevesebb anyag fog jutni.

Mindig tarts próbát, így nyugodtan kitapasztalhatod, hogy milyen távolságra kell tartani a pisztolyt a munkadarabtól. Ügyelj arra, hogy a kiszórt szemcsék sűrűn helyezkedjenek el egymás mellett, mert így lesz egyenletes a felület. Minél távolabbról fújsz, annál kevésbé tudnak egymásba folyni: ekkor érdemes lehet még egyszer áthaladni a felületen. Ha viszont túl közelről fújsz, akkor könnyen „szétfújhatja” a korábban ráfújt festéket, amitől hullámossá válhat a felület.

Mindig tartsd merőlegesen a pisztolyt, kivéve, ha kiemelkedő részeket szeretnél befújni: ekkor kissé döntsd meg a pisztolyt. Gyakran az is előfordulhat, hogy többször kell átfújni egy munkadarabot. Ekkor haladj végig a munkadarabon vízszintesen és függőlegesen is sávosan. Vigyázz az éleknél, mert itt nehezebben tapad meg a permet: ilyen helyeken célszerű innen indítani a folyamatot, majd itt befejezni. A mélyedéseknél kívülről haladj befelé.

A munkához célszerű olyan festékszórót választani, amely rendelkezik festék mennyiség szabályozóval, szóráskép állítóval és levegő mennyiség szabályozóval, mert így könnyen be lehet állítani az ideális szórásképet.

Profi festékszórót keresel?  Kattintson és ismerje meg pneumatikus szórópisztolyainkat!

Szeretnéd működés közben látni? Tekintsd meg ezt a rövid videót most!

 festekszoro

 

Forrás: szerszamvilag.hu