Szakma Sztár Fesztivál 2016 - beszámoló

Írta: Super User.

szakmasztar plakat reszlet 2016Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre a Szakma Sztár Fesztivál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében április 18-20 között. Ennek keretében a nappali tagozaton végzős tanulók számára negyven szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV),melyek országos döntője a Hungexpo G és F pavilonjában került megrendezésre. A versenyek célja továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák ‒ beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése.

diszito lany

A fesztivál keretében került lebonyolításra a III. SkillsHungary Nemzeti Döntő, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills Göteborg 2016 és WorldSkills Abu Dhabi 2017 – 14 versenyszáma válogatóinak döntője. 

Ezen a versenyen a svédországi EuroSkills Göteborg 2016 kontinensviadalon induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak a fesztivál látogatói.

(A képen a Skills Hungary Nemzeti Döntő festő versenyének egyetlen hölgy indulója látható)

 

Idén mintegy 5200 diák jelentkezett a versenyre, ezután minden szakképesítésben válogatókat rendeztek, erre 451 versenyzőt hívtak meg. A válogatóból 214 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe 110 oktatási intézményből. Akik sikeresen szerepeltek, azok mentesülnek a vizsgák alól, megkapják a bizonyítványukat.

faerezes diakoknakdiakok tomege a standnal

 

 

 

            

 

 

A Szakma Sztár Fesztiválra mintegy 15 ezer látogató volt kíváncsi. A pályaválasztás előtt álló diákok egy-egy szakma standjánál szeméélyre szabott feladatokkal kirpóbálhatták az adott szakmákban a tehetségüket.

A festők számára a verseny szakértői megadták feladatokat és elkezdődhetett a munka.

szktv feladat1

biralat

 

 

 

 

 

   

 

A szakmai zsűri a pontosságot, a kivitelezés tisztaságát, a munka összhatását és a munkára kiszabott idő betartását is pontozta, így születtek meg az eredmények.

A SkillsHungary Nemzeti Döntőjének festő versenyzői már bonyolultabb feladatot kaptak.

skills feladat

E munkák zsűrizésénél is a kivitelezés pontossága, minősége, a munka összhatása, illetve a munkára adott idő betartása határozta meg a sorrendet.

szktv gyoztesek

Az SZKTV verseny festő helyezettjei:

1. Ambrus Norbert Sándor
   (Hódmezővásárhelyi SZC Kalmár Zsigmond Szakképző Iskolája)

2. Mikó András Tamás
    (Egri SZC Március 15. Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és 
     Kollégiuma)
 
3.Tóth Norbert
   (Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Szakképző Iskolája)
 
 
A SkillsHungary Nemzeti Döntő festő helyezettjei:
 
skills gyoztesek
 
 
 
1. Fata Dávid      
 
2. Kalmár Irén
 
3. Cseke Szabolcs                 
 
 
 
 
 
A festők győztesei, a SkillsHungary Nemzeti Döntő győztesei és felkészítő tanáraik külön elismeréseket is kaptak a verseny támogatóitól, illetve Ipartestületünktől.
 
dijkioszto festo
ermek

Együtt a teljes festő csapat: versenyzők, felkészítők, támogatók és a zsűri:

osszes festo

A verseny lebonyolítását 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette. A szakmai támogatóknak ezúton is kifejezzük köszönetünket!

A diákok verseny és a festő szakmai iránti érdeklődését mi sem jellemzi jobban mint az alábbi két kép, melyen az a gipszkarton fal szerepel, amire az érdeklődő diákok elhelyezhették tenyerük színes lenyomatát.

tenyernyomok trilak1

           tenyernyomok trilak2

                  A verseny 1.napján                                                               A verseny utolsó napján

Végezetül, de nem utolsó sorban a video a díjátadásról:

zarounnepseg video