Különbség purhab és purhab között

Írta: Super User.

Ki gondolná, hogy mennyi tudomány rejlik egy purhab felhasználása mögött. Természetesnek vesszük azt a tulajdonságát, hogy réseket tölt ki, alkalmazása szerepet játszik a hőszigetelésben, ezeken túl az ár a legfontosabb tényező a márka kiválasztásában. Azonban ne felejtsük el: ha számít a minőség és tartósság, akkor a legfontosabb megkülönböztető jegy mégiscsak a magas műszaki paraméterekben és tulajdonságokban rejlik.

withe teqEnnek az elvárásnak messze megfelel a Ceresit „WhiteTeq”, egykomponensű ultra hő- és hangszigetelő képességű poliuretán hab.Ha a nyílászárók beépítésekor eddig hagyományos purhabokat alkamaztunk, fontoljuk meg a termékfejlesztés csúcsát jelentő WhiteTeq használatát, ami egy „átlagos” purhabhoz hasonlítva, 8 területen, magasabb értékekkel, ill. jobb tulajdonságokkal állt elő.

Nézzük, mi is ez a 8 jellemző:

1. Egy köbcentiméter habtömegben – ami kb. egy kockacukor nagyságú térfogatnak felel meg – négyszer több mikropórus található. Ez 25%-al nagyobb hő-, és 50%-al nagyobb hangszigetelést eredményez.

2. 25% alakváltozási képességgel rendelkezik, tehát rugalmas. Ez jelentősen megnöveli tartósságát, hiszen a nyílászáró szerkezetek deformációja esetén – pl. hőingadozáskor – nem válik el a falazattól, nem szakad szét.

3. A tágulási nyomása 50%-al kisebb. A legtöbb esetben ez feleslegessé teszi a nyílászáró keret kitámasztását, mivel a hab nem nyomja meg az ajtó- vagy ablaktokot. (Figyelembe kell venni a nyílászáró szerkezet szilárdságát.)

4. Nagy vastagságban is adagolható, nem kell rétegenként nedvesíteni. (Az alapot persze a jó tapadás miatt érdemes vízzel permetezni.)

5. A felhasználóbarát alkalmazáshoz járul hozzá az, hogy az alapanyag tisztított, szennyeződésmentes összetevőkből áll. Ennek köszönheti jégfehér színét. Ráadásul nem tartalmaz CFC-hajtógázokat.

6. Tízszer magasabb UV-állósággal rendelkezik. Nem sárgul és porlad el olyan gyorsan, mint egy „átlagos” purhab, ha nem gondoskodnak időben a takarásáról.

7. -5 °C – +35 °C hőmérséklet tartományban alkalmazható, ami a kivitelezés során nagy alkalmazkodási lehetőséget biztosít a környezeti körülményekhez.

8. Hőmérsékletjelző a flakonon, ami ha kék színű, a flakon túl hideg. Alkalmazása ilyenkor nem javasolt. Ez a „kényelmi szolgáltatás” elősegíti a purhab maximális műszaki paramétereinek biztosítását.

A purhabbal kitöltött hézagot végül eltakarják. Egy jó minőségű, hosszútávon helytálló purhab alkalmazásával megelőzhető egy későbbi, megbontással együtt járó nagyobb kár kialakulása is, különösen, ha drága, esztétikus burkolatról van szó. Ez miatt is célszerű és kívánatos a Ceresit „WhiteTeq”, egykomponensű ultra hő- és hangszigetelő képességű poliuretán hab alkalmazása.

Tehát van különbség purhab és purhab között, mégpedig olyan nagy, amit hosszútávon a hőenergia megtakarításban tudunk majd igazán számszerűsíteni.

Zalavári András
Műszaki oktató és szaktanácsadó

Trainer and Technical Consultant
Henkel Hungary
Adhesive Technologies