Színes falfestés

Írta: Super User.

Miért jó, ha csak a lakás egyetlen falát festjük eltérő színűre?

Habár a színes falak már sok évvel ezelőtt megjelentek a magyar otthonokban, úgy tűnik, hogy népszerűségük továbbra is töretlen. Külföldön gyakrabban találkozhatunk fehér vagy semleges színű falakkal, hangsúlyosabb színek, más anyagok pedig csak egy-egy fal esetében bukkannak fel. Mivel ez a megoldás sokat dobhat egy lakáson, ezért most szeretnénk felhívni a figyelmet a technikában rejlő lehetőségekre.
Sok-sok éve már, hogy Magyarországon obligát módon színesre festenek minden falat egy-egy lakásban. Talán a korábbi szinte kötelező jellegű fehér falaknak a kompenzálása miatt. Ilyenkor jó esetben csak a plafon az, ami megmenekül a színorgia elől, mert a tulajdonosok azt azért nagyon helyesen felismerték, hogy - különösen alacsony belmagasságú lakásoknál - célszerű világosabb árnyalatot használni a plafonon. Ami sok esetben fehér. Ugyanakkor persze ennél rafináltabb megoldások is megjelennek már itt-ott, különösen, amikor lakberendezővel is találkozik egy lakás.

lila festes

Accent vagy featured fal
Ilyen, amikor a lakás egy-egy helyiségében csak egy fal vagy falrészlet színe, anyaga, mintája tér el a többi falétól. Ez nagyon kifinomult jelleget tud adni egy otthonnak, így érdemes egy kicsit elmélyedni az alkalmazásában. Az angol nyelvterületen accent vagy featured falnak nevezett megoldás annyira még nem terjedt el nálunk, mint a minden fal színezése, pedig egyáltalán nem bonyolultabb a kivitelezése, csak épp ki kell találni a megfelelő színt, anyagot, mintát, majd átgondolni, miként kerül harmóniába a szoba berendezésével.
Ráadásul nem új dologról beszélünk. Az eltérő színű fal már a '90-es években megjelent, ekkor jellemzően úgy, hogy a körben fehérre festett szobában egyetlen falat más színűre festettek. Ez az alapeset, és nincs is vele semmi gond, hiszen lehet játszani bőven a színekkel, árnyalatokkal. Különösen, ha körben a többi fal nem fehér, hanem egy eltérő árnyalat, vagy akár egy másik szín. De jól mutathat a fehér mellett is egy-egy kontrasztosabb, drámai hatású szín, úgyhogy maga az alapeset sem elvetendő. De lépjünk ezen túl, ahogy a 2000-es évek is túllépett a '90-es évek megoldásán.
Hiszen ma már a színesre festett falaknál érdekesebb megoldásokkal találkozhatunk, és itt nem csak a tapétákra gondolunk. Most már nem egyszerűen eltérő színeket kennek az egyik falra, hanem eltérő anyagokat, textúrákat használnak a lakberendezők, illetve persze maguk a tulajdonosok.


De miért jó?
Az első és legfontosabb előnye az így kihangsúlyozott falnak, hogy ezzel rendkívül könnyen és gyorsan feldobhatunk egy unalmas szobát, sokkal inkább, mint ha az egészet egyetlen színnel festenénk. Ugyanakkor nem merülnek ki ennyiben az előnyei, hiszen attól függően, hogy milyen színeket, mintákat vagy anyagokat használunk hozzá, az eltérő fal átalakíthatja a szoba hangulatát, sőt egészen megváltoztathatja az adottságait.
Például megnövelheti a szobát, vagy egy sötétebb színre festett fal hirtelen mélységet adhat neki, komoly érzelmi hatásokat válthat ki. És mivel nem az egész szoba pompázik a sötét színben, így nem válik nyomasztóvá, nem borul rá a belépő látogatóra a helyiség. Ugyanakkor - mivel eltérő anyagok használatáról is beszélünk - kicsi helyiségben akár egy tükörrel borított falat is kialakíthatunk, ami viszont meglepő mértékben tágítani fogja a teret. Például egy kisméretű fürdőszobában, ahol még funkciója is lehet a tükröknek.


Más trükkökre is képes
Az eltérő szín vagy anyag használatával ugyanakkor utalhatunk arra is, hogy egy adott térnek eltérő funkciója van. Ez sem bonyolult megoldás, hiszen például jelezhetjük egy eltérő anyaggal a falon, hogy mondjuk a nappalinak az étkezésre szolgaló részén járunk, így ide kerülhet az asztal székekkel. Definiálja tehát a teret, hogy mindenki számára világos legyen annak funkciója.
Amennyiben sikerül a falat harmóniába hozni a szobában található más tárgyakkal, design-elemekkel, úgy azoknak hangsúlyt ad. Ebben az esetben beszélhetünk azonos színekről vagy akár anyagokról, melyek tehát nem csak a fal színében és anyagában jelennek meg, hanem a helyiség más berendezési tárgyainál.
De még azt is elérhetjük az eltérő fallal, hogy elvonja a figyelmet olyan dolgokról, melyekre nem szeretnénk, ha ráirányulna. Például, ha az ablakunkból egy lehangoló tűzfalra nyílik kilátás, akkor az ezzel szemben lévő falunknak adhatunk vidám, élénk hangulatot, így átirányítva a fókuszt ide. Lakáseladás esetén is remekül használható megoldás a figyelem elterelésére a gyengébb adottságokról, vagy legalábbis mérsékelhető azok súlyossága.
És végül arról se feledkezzünk meg - különösen, ha drága anyagokat használunk -, hogy egyetlen falon használva ezeket az anyagokat, lényegesen olcsóbban megússzuk a felújítást, mintha az egész szobát be akarnánk vele borítani. De sokaknál az is nagy súllyal esik a latba, hogy ezáltal nem kell teljesen elkötelezni magukat egy adott szín vagy anyag mellett, hiszen csak egyetlen falnál jelenik meg, és tekinthetünk úgy a dologra, hogy szinte csak próbaképpen alkalmazzuk.


Hogy használjuk?
Habár meglehetősen rugalmasan élhetünk a megoldással, azért van néhány szabály, amit jobb, ha betartunk. Az egyik, hogy lehetőleg csak a lakás egy-egy helyiségében használjuk, ne pedig minden szobában. A hangsúlyozott fal maradjon egy különleges megoldás, az egész lakás éke, és ne akarjuk mindenhol használni, ha mégoly jól sikerült is az első. Ehhez kapcsolódik, hogy egyetlen helyiség sem tűr meg több ilyen falat, csak egyet.
Már említettük, de rendkívül fontos, hogy a fal legyen összhangban a helyiség más részleteivel, ne üssön el azoktól megjelenésével, s tartsa tiszteletben a helyiség már meglévő designját és funkcióját. Emellett az is lényeges, hogy lehetőleg olyan falat válasszunk kihangsúlyozásra, melynek arra szüksége van és ennek a célnak meg is felel, azaz jól működik fókuszpontként. Érthetőbben: ne emeljünk ki olyan falat, melynek van valami hiányossága, vagy sok rajta az ajtó és ablak, mivel ezek lerontják a hatását.
Eltérő színű vagy anyagú falként azok a falak működnek különösen jól, melyeken van valami vonzó vagy megkülönböztethető építészeti elem, például egy kémény vagy egy díszítés. De egy különleges ágytámla, vagy akár egy egyedi kanapé is ugyanezt a hatást érheti el a kihangsúlyozott fal elé állítva. Nem véletlen, hogy nagyon gyakran találkozunk franciaágyak ágytámlái mögötti megjelenéssel. A lényeg, hogy a szoba fő látványossága ide kerüljön, és a fal mintegy kiemelje azt, fokozva a hatást.


Milyen anyagokat használhatunk?
A festék a legegyszerűbb megoldás, mely azonban funkciójában ugyanazt tudja, mint a bonyolultabb anyagok: tehát kiemelhetünk vele egy műalkotást, egy építészeti elemet, vagy egy különleges berendezési tárgyat, hiszen a figyelmet hatékonyan magához vonzza, különösen ha bátrak vagyunk és valami sötét vagy drámai színt használunk.
A festésen túl az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb megoldás a tapéta lehet, annál is inkább mert ma már a tapéták rendkívül sokféle mintával, anyagban, textúrával érhetők el. Lehetőségeink száma tapétával szinte végtelen, csak az árak szabhatnak határt a fantáziánknak.
Emellett használhatunk különféle faburkolatokat, és itt nem kell leragadni a '70-es évek lambéria borításánál, mert ma már jóval szélesebb a variációk köre. Végül pedig használhatunk akár egy komolyabb falmatricát is, és ha sikerül kiválasztanunk a megfelelő darabot, azzal igazán erőteljes hatást érhetünk el.
De bárhogy is döntünk, a lényeg, hogy a fal által ki tudjunk lépni a fehér vagy az éppen egyféle színűre festett szobák világából. Annál is inkább, mert ha jól választunk, akkor egy ilyen eltérő színű vagy anyagú fallal teljesen újjávarázsolhatjuk a lakásunkat, valamint kifejezhetjük vele személyiségünket és stílusunkat is.

forrás: privatbankar.hu